Blog

De openingsdans voor je huwelijk

Op elk huwelijk is de openingsdans ongetwijfeld één van de hoogtepunten. En voor de bruidegom wellicht de grootste bron van stress.

Muziek voor jullie openingsdans

Traditioneel heeft de openingsdans van een bruiloft een rustig en dansbaar ritme met een of twee zangers en een begeleidend instrument, meestal een piano of een gitaar. Met de bruid en bruidegom centraal op de dansvloer, omringd door de aanwezige gasten, schept dit een romantische en intieme sfeer.

Er is echter ook een tendens om te kiezen voor een up-tempo openingsdans met meer beat. Deze nummers zijn uitermate geschikt om te combineren met een surprise act of flash-mob voor een meer entertainende openingsdans van een huwelijk.

Een combinatie van een rustig beginnende openingsdans door bruid en bruidegom die overgaat in een flashmob van de volledige suite kan natuurlijk ook en combineert het beste van beide mogelijkheden.

Niet alleen het ritme is belangrijk bij de keuze van een openingsdans voor de bruiloft, ook tekst en inhoud spelen een belangrijke rol. Typisch gaat de inhoud van het nummer over het gevoel niet meer zonder elkaar te kunnen, samen oud worden, liefde enzovoort. Nummers over dood, bedrog en verlies zijn vaak ook uitstekende nummers voor een slow, maar de inhoudelijke boodschap past niet bij de openingsdans van een trouwfeest.

Of je kan natuurlijk alles overboord gooien en gaan voor dat ene nummer dat voor jullie een persoonlijke en speciale betekenis heeft. Het doet terugdenken aan jullie eerste ontmoeting, jullie eerste kus. Het nummer draagt een speciale en vaak emotionele betekenis en is dan ook uitstekend geschikt als openingsdans voor jullie huwelijk.

Ben je op zoek naar inspiratie? Dan kan je op YouTube tal van originele ideeën voor de openingsdans van je huwelijk vinden. Bekijk zeker ook het filmpje hiernaast dat ondertussen al bijna 2 miljoen keer bekeken werd op YouTube.

De openingsdans van je huwelijk

Kiezen jullie voor danslessen dan kan je de keuze voor een muzieknummer samen met de lesgevers van de dansschool afstemmen op de choreografie. Bij dansschool Libert in Hasselt kan je onder meer terecht voor het maken en aanleren van een choreografie. Willen jullie zelf iets in elkaar steken? Dan houd je het best onder de drie minuten, langer blijven de gasten niet aandachtig.

Als alles verloopt volgens plan komt er na een korte stilte applaus van de gasten. Traditie dicteert dan dat de bruid na de openingsdans op haar bruiloft danst met haar vader en de bruidegom met zijn moeder. Vervolgens wordt er gewisseld zodat de bruid met haar kersverse schoonvader danst en de bruidegom met zijn schoonmoeder.

In een modernere invulling wordt gekozen voor een muzieknummer dat iedereen kent en de gasten uitnodigt om mee te komen dansen als vervolg op de openingsdans van het huwelijk. Een dans met vader of moeder kan dan later op de avond.

Maarten Provo is officieel Partner van het House of Weddings Kwaliteitslabel, dat de beste en meest betrouwbare Huwelijksleveranciers groepeert in België.

Salon Society is een platform waar exclusiviteit en digitale media samenkomen om creatieve en betrouwbare leveranciers voor jullie trouwfeest te vinden.

De Wedding Inudstry Awards zijn een initiatief in de huwelijkssector dat inspirerende en talentvolle huwelijksleveranciers in de schijnwerpers plaatst.

Boek je DJ vandaag nog om van de openingsdans voor jullie huwelijk een succes te maken.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in …