Blog

Review: ultraDMX Micro (USB DMX controller)

De ultraDMX Micro van DMXking is een USB DMX controller. De kabel heeft aan het ene einde een USB-aansluiting en aan het andere einde een degelijke metalen 3-punts DMX-out. Zo wordt het mogelijk om met je computer, voorzien van compatibele software, lichten en effecten aan te sturen via DMX.

In vergelijking met een traditionele DMX-controller zoals bijvoorbeeld de Showtec LED Commander zijn de mogelijkheden eindeloos. Je bent niet langer beperkt tot het gebruiken van het beperkte aantal faders of voorgeprogrammeerde scenes en chases.

Voor meer technische informatie, drivers, handleidingen en verkooppunten kan je terecht op de website van DMXking. Voor de kostprijs van € 55 is deze USB DMX controller meer dan zijn geld waard.

Installatie

De ultraDMX Micro ondersteunt niet alleen Windows maar ook Mac OS en Linux. Dit maakt de ultraDMX Micro een ideale keuze voor DJ’s die werken met verschillende besturingssystemen.

De installatie voor Windows is eenvoudig, mede dankzij de duidelijke handleiding. Daarnaast is er voor Windows ook een zogenaamde ‘Configuration Utility’ waarmee je de instellingen en firmware van de ultraDMX Micro kan beheren.

Voor Mac OS is de installatie minder vanzelfsprekend, doch ook hier is een handleiding beschikbaar. Na de installatie is het noodzakelijk om de ingebouwde FTDI driver uit te schakelen.

Gebruik

Na de installatie is het gebruik eenvoudig, gewoon aansluiten en compatibele software opstarten. Een uitgebreide lijst met compatibele software kan je overigens terugvinden op de website van DMXking.

Het is vooral de gekozen software die het gebruiksgemak van de controller bepaalt. In de volgende blog-post kan je meer lezen over mijn ervaringen met QLC+.

Verder beschikt de ultraDMX Micro ook over een ingebouwde status LED die een snelle diagnose van problemen mogelijk maakt. Corrupte firmware bij het opstarten is overigens het enige probleem dat ik bij het gebruik van de USB DMX controller ben tegengekomen. Met de Configuration Utility was dit overigens snel opgelost.

Conclusie

Deze USB DMX controller is goedkoop, degelijk, ondersteunt zowel Windows als Mac OS en is daarmee mijn favoriete controller!