Blog

Alles wat je altijd al wilde weten over een DJ Installatie

GELUID

Een DJ installatie kan nu eenmaal niet zonder luidsprekers. Actieve luidsprekers (met ingebouwde versterker) genieten de voorkeur. Voor 100 personen kom je toe met 2 10″ luidsprekers en een wattage van 250 tot 500 watt per luidspreker. Voor 200 personen kies je beter 12″ luidsprekers van 500 tot 1000 Watt.

Een subwoofer is een luidspreker specifiek ontworpen om bas weer te geven. Bas is niet directioneel, dus één exemplaar volstaat. Omdat bas geabsorbeerd wordt door mensen volstaat een 12″ subwoofer voor kleine evenementen. Voor grotere kies je beter voor 15 of zelfs 18″ met een wattage minstens even groot als je luidsprekers.

Als er gespeecht wordt, is een microfoon onontbeerlijk. Een draadloos exemplaar geeft je een grote flexibiliteit zonder in te leveren op geluidskwaliteit. Wil je een gesprek voeren, voorzie dan een tweede microfoon.

Licht

De PAR is al decennia lang aanwezig in elke dj installatie. Deze lamp met ingebouwde reflector schijnt licht in één richting. Met de komst van de LED-PAR kunnen deze ook van kleur veranderen. Voor de beste kleurenmenging kies je Tri-Wat LED’s of zelfs COB-LED’s.

PAR’s hebben echter geen bewegende onderdelen, de lichtstraal schijnt dus altijd in dezelfde richting. Een moving head daarentegen heeft een gemotoriseerd onderstel. De lichtbron kan dan horizontaal en verticaal bewegen. Zogenaamde spot moving heads kunnen zelfs bewegende figuren aan de lichtstraal geven.

Tot slot kan je ook Lasers toevoegen aan de installatie. Let er wel op dat je voor het beste effect ook rook nodig hebt.

De Opstelling van de DJ installatie

Voor kleine evenementen volstaat het om de dj installatie vooraan in de zaal op te stellen. Als de inrichting van de zaal het toelaat kies je best voor een lichtbrug die even breed is als de dansvloer. De spreiding van de lichteffecten is dan optimaal.

Een eenvoudigere en goedkopere oplossing is de T-bar, een soort mini-lichtbrug met een lengte van 1m.

Voor een groot publiek in een lange smalle zaal kies je beter voor een opsplitsing van zowel licht als geluid. Zo vermijd je het probleem dat de muziek vooraan in de zaal te luid staat en achteraan slecht hoorbaar is. Je kan bijvoorbeeld een luidspreker plaatsen in elke hoek van de zaal en een lichtbrug in de vorm van een vierkant in het midden.

Extra’s

Het belangrijkste effect van rook voor de DJ installatie is het zichtbaar maken van licht- en laserstralen. Zonder rook zijn deze Licht- en laserstralen enkel zichtbaar op oppervlakken (grond en muren). Wanneer er rook toegevoegd wordt, zal het licht zichtbaar zijn op de rookpartikels en wordt dus de hele straal zichtbaar.

Haze is vergelijkbaar met rook maar veel dunner in concentratie. Het is niet zo op de voorgrond aanwezig als echte rook, maar heeft ook als effect dat licht- en laserstralen zichtbaar worden.

Tot slot kan je ook voor je trouwdecoratie terecht bij Maarten. Zo beschikt maarten over kandelaars en andere decoratiestukken die je tegen voordelige prijzen kan huren.

Lees meer over de voordelen die je krijgt wanneer je Maarten boekt als DJ.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in …