Blog

Een vrijgezellenfeest organiseren in drie stappen

Wil je een succesvol vrijgezellenfeest organiseren, dan is het belangrijk dat je op tijd begint. Vaak moet er maanden op voorhand geboekt worden.

Gasten

Het vrijgezellenfeest begon ooit als een typisch heren-feestje: een beschaafde avond in de studiekamer met sterke drank, tabak en een toast op de gezondheid van de bruid. Het beschaafde gedeelte is vaak ver zoek, maar de gastenlijst is onveranderd. De getuige organiseert het feest en nodigt vrienden of vriendinnen en familieleden van de bruid of bruidegom uit. Beperk de gastenlijst en vermijd ook mensen uit te nodigen die niet met elkaar opschieten. Verplicht tot slot de gasten over het feest te zwijgen tegen de gelukkige.

De locatie

Een vrijgezellenfeest organiseren kan werkelijk overal. Maar vaak bepaalt de activiteit die je gekozen hebt de locatie. Zijn er toch meerdere mogelijkheden? Kies dan een locatie die centraal ligt voor alle gasten, zo vergroot je de kans dat iedereen komt.

Een weekend deltavliegen, raften of racen in de Ardennen is meer geschikt voor de avontuurlijke bruidegom. Een pokeravond met pizza, drank en sigaren is een uitstekend idee voor een rustige vrijgezellenavond. Ook workshops zoals bier brouwen zijn in.

Voor de bruid is een professionele fotoshoot met vriendinnen op locatie of een workshop chocolade maken een goede suggestie.

Timing

De avond voor het huwelijk is dé slechtste dag is om het vrijgezellenfeest te organiseren. Het laatste dat een nerveuze bruidegom nodig heeft, is een kater. Een avond stevig stappen zal ook bij de bruid de nodige stress veroorzaken. Plan de vrijgezellendag in een weekend niet meer dan een maand en niet minder dan een week voor het huwelijk.

Voor verre vrienden is het niet altijd even gemakkelijk om aanwezig te zijn. Verstuur de uitnodigingen of telefoneer de gasten minstens drie weken voor het vrijgezellenfeest. Zo vermijd je volle agenda’s en word overnachting en vervoer regelen een stuk gemakkelijker.

Tips voor de organisator

  • Huur een limousine, shuttle service, taxi of duid een Bob aan. Maar laat zatte gasten nooit achter het stuur kruipen.
  • Wees geheimzinnig, vergader samen en bedenk een ingenieus plan om iedereen te verrassen.
  • Zatte foto’s, borsthaar-epilatie, plagen en vernederen komt wel vaker voor. Maar laat het niet escaleren.
  • Verdeel de kosten over de aanwezige gasten, met uitzondering van de bruid of bruidegom.
  • Zorg voor een degelijk fototoestel. Een fotoalbum met leuke herinneringen aan de avond is een uitstekend cadeau.
  • Wees creatief. Een avontuurlijk weekend dat nog levendig herinnerd wordt bij een 25ste huwelijksverjaardag is ongetwijfeld beter dan een kroegentocht.

Als getuige is het vrijgezellenfeest jouw verantwoordelijkheid. Je hebt alles gepland, de reservaties gemaakt en als groepsleider neem je dan ook het voortouw. Het aanspreken van de cafébaas, aanzetten van de speech, het bewaken van het budget en het drankgebruik zijn je kerntaken. Je taak stopt echter niet bij het organiseren van het vrijgezellenfeest. Tijdens het feest bewaak je de goede sfeer: kotsende of agressieve feestgangers, vernielingen of oneerbare handelingen zetten vaak een domper op de feestvreugde.

Maarten Provo is officieel Partner van het House of Weddings Kwaliteitslabel, dat de beste en meest betrouwbare Huwelijksleveranciers groepeert in België.

Lees alles over het Kwaliteitslabel op www.houseofweddings.com.

De Wedding Inudstry Awards zijn de awards van de huwelijkssector in België.

Het is een initiatief in de huwelijkssector dat inspirerende en talentvolle huwelijksleveranciers in de schijnwerpers plaatst.

Lees meer over de voordelen die je krijgt wanneer je Maarten boekt als DJ.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in …